Var är visionen?

images

Har funderat en del de sista dagarna sen det skett fler dödsskjutningar i Malmö.
Var finns visionen för vårat samhälle?
Då menar jag den gemensamma visionen, för jag vet att det görs en massa fantastiskt jobb i Sverige och att det finns eldsjälar med stora visioner och enorm kunskap.
Jag vet att jag kan ta mig precis dit jag vill om jag har en dröm och vision om vart jag vill. Det ger mig energi, hopp och motivation att ta mig dit. Men jag måste veta vart jag vill får att komma dit. Det hjälper inte att jag vet vart jag inte vill, eller vad som är fel, jag måste veta vart jag vill och vad jag vill ha mer av för att få det.

När jag lyssnar på debatter mellan politiker idag ägnas stor del av att prata ned den andres politik och lägga fram argument på hur den andres parti förstört samhället under sin mandatperiod.
Det finns inga quickfix i samhället. Det finns inget parti som kan lyckas bygga upp ett samhälle och lösa alla problem på fyra år. Det finns heller inget parti som totalt lyckas förstöra ett samhälle på fyra års mandatperiod. För mig är det löjligt att hävda det.
När det gäller att komma tillrätta med våld, kriminalitet, psykisk ohälsa, missbruk, skolor, sjukvård, äldres omvårdnad etc. finns det inga quickfix. Det är ett långsiktigt arbete som behöver pågå varje dag alltid.
Varje dag på mitt jobb ser jag att när människor får hopp oavsett vad de befinner sig i för situation sker mirakel och de tar sig vidare.
Det handlar om att investera i långsiktiga lösningar som får tid att bi verklighet och se effekterna av. Saker som att skapa arbeten vilket har skapats i Sverige idag.
Det handlar om att skapa en fungerande skolgång för barn för forskning säger att en fungerande skolgång är en av de viktigaste faktorerna för att barn ska lyckas och må bra resterande del av sitt liv.
Möjliggöra en meningsfull fritid.
Att se människor, bygga gemenskap och minska inkomstklyftor och isolation.
Skapa hopp och vägar framåt.
Ibland glömmer vi hur bra vi har det, saker kan alltid bli bättre men vi har en så gott som fri sjukvård, fri skolgång, rent vatten, socialt skyddsnät och överlag en brottslighet som sjunker i samhället.
Jag vill att vi skiftar fokus och tittar på de samhällen, områden delar av världen som tagit sig dit vi vill. För det är väl det vi vill ha mer av i vårt samhälle? Det som fungerar.
Jag undrar vad som skulle hända om samhället la lika mycket pengar på att ta fram det som fungerar i världen och Sverige och göra mer av det som att utreda det som gått snett?

Finland har lyckats med skolan:
https://www.svd.se/fa-laxor-korta-dagar–och-anda-i-varldstopp

Vi behöver inte uppfinna hjulet tänk om vi bara kan ta det som fungerar och göra mer av det.

Malmö polisen har åkt till USA och det är ett lysande exempel på hur de lär sig av det som fungerar för att minska dödsskjutningar:
https://www.sydsvenskan.se/2017-06-25/malmos-polismastare-vill-infora-usa-metoder-for-att-minska-morden-om-nagon-skjuter-far-alla-i-hans-gang-ta-skulden
Polisen kan inte ensam lösa samhällsproblem.

Falu kommun besökte Skottland för att få veta mer om Skottlandsmodellen:
https://lararnastidning.se/falun-foljer-den-skotska-vagen/

Det finns flera goda exempel. Vi kan alla bidra jag lovar.
Genom medmänsklighet, genom att skifta fokus.
För det vi fokuserar på växer vad vill du ha mer av?

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *